"Dania i potrawy regionalne siostry Marii" to bogaty zbiór smacznych i sprawdzonych przepisów z różnych zakątków Polski.
Pyry z gzikiem w Wielkopolsce? Rolada wołowa na Śląsku? Tradycyjnych potraw kuchni regionalnej jest mnóstwo i wie o tym doskonale każdy, kto odwiedza różne zakątki naszego kraju. Oczywiście mało świadomy rzeczy turysta mógłby uznać, że najbardziej typowymi daniami polskiej kuchni są pizza i kebab, ale tradycji należy szukać przede wszystkim pod strzechami zwykłych domów. To tutaj przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. To tutaj robi się przetwory, tradycyjne potrawy na święta, zupy sezonowe i przepyszne, domowe wypieki. I wkażdym zakątku naszego kraju gotuje się nieco inaczej.
Dlatego polska kuchnia regionalna to nieprzebrana skarbnica inspiracji i gotowych pomysłów. Pomysłów na dania, którymi od wielu pokoleń zachwycają się mieszkańcy Mazowsza, Lubelszczyzny, Małopolski, Pomorza czy Podlasia. Sporządzane z lokalnych produktów, nie wymagają zakupów w ekskluzywnych delikatesach. Aby je zrobić, nie trzeba dyplomu szkoły gastronomicznej. Potrzeba jednak serca włożonego w to, co się robi.
Siostra Maria gotuje z pasją. Z radością też dzieli się z czytelnikami swoimi odkryciami i prostymi, acz skutecznymi wskazówkami, którymi uzupełnia prezentowane przez siebie przepisy. Gotowanie z jej poradnikiem jest proste i przyjemne, a co najważniejsze, przynosi niezwykle smaczne efekty. Książkę uzupełniają przepiękne zdjęcia, na których widok niejednemu czytelnikowi pocieknie ślinka. Smacznego!
Książki kucharskie i poradniki siostry Marii ukazują się nakładem wydawnictwa Martel. Wiele z nich znaleźć można na naszych stronach. Są to między innymi:
- "Przepisy na pyszne mięsa siostry Marii",
- "Przetwory i nalewki siostry Marii",
- "Dania i potrawy jednogarnkowe siostry Marii",
- "Rodzinne i uroczyste obiady siostry Marii",
- seria "Kuchenne inspiracje".