Your cart
W koszyku nie ma jeszcze produktów
"Dietojarska kuchnia żydowska" to nowe wydanie pierwszej w Europie wegetariańskiej książki kucharskiej. 400 przepisów opartych na tradycyjnej kuchni aszkenazyjskich Żydów.
W Wilnie, przy ulicy Niemieckiej 14, mieściła się swego czasu restauracja o nazwie "Dietojarska Jadłodajnia". Serwowano w niej dania oparte na tradycyjnej kuchni Żydów aszkenazyjskich. Dania dodajmy wyłącznie wegetariańskie. Fania Lewando, właścicielka restauracji, gościła w niej artystyczną bohemę Wilna: literatów, plastyków, muzyków i wszystkich tych, którzy lubili grzać się w blasku artystycznej sławy. Zachwycony kulinarnym kunsztem Lewando był słynny malarz Marc Chagall.
Popularność lokalu i powszechne zachwyty nad smakiem serwowanych w nim potraw sprawiły, że to właśnie Fania Lewando została szefową kuchni na transatlantyku "Batory" kursującym na trasie Gdynia - Nowy Jork. W roku 1937 restauratorka opublikowała własną książkę kucharską. Nosiła ona tytuł "Wegetariańsko-dietetyczna książka kucharska. 400 przepisów przygotowanych wyłącznie z warzyw". Była to pierwsza tego typu publikacja w Europie.
Fania Lewando, jak łatwo się domyślić, była Żydówką. Żyła w latach 1888-1941. Planowała wraz z mężem wyemigrować do Stanów Zjednoczonych, ale zamiar ten nie został zrealizowany. Lewando została w Wilnie, gdzie w okresie dwudziestolecia międzywojennego prowadziła swoją słynną restaurację. Założyła też i prowadziła szkołę gotowania dla gospodyń domowych. Po wybuchu II wojny światowej przyszło jej podzielić los tysięcy innych, wileńskich Żydów, nie wiadomo jednak, co dokładnie się z nią stało.
Napisana w języku jidysz książka kucharska Fani Lewando zaginęła w trakcie wojennej zawieruchy. Po latach została odnaleziona i to zupełnym przypadkiem na targach antykwarycznych. Dzięki temu mamy dziś okazję poznać przepisy na wiele zachwycających dań kuchni żydowskiej. Są wśród nich chałka, czulent, latkes, kugel... Wszystkie smaczne, zdrowe i w pełni wegetariańskie! W książce Fani Lewando znajdziemy dania proste w przygotowaniu, zaskakujące smakiem i pełne tak ważnych dla naszego zdrowia witamin!
W Wilnie, przy ulicy Niemieckiej 14, mieściła się swego czasu restauracja o nazwie "Dietojarska Jadłodajnia". Serwowano w niej dania oparte na tradycyjnej kuchni Żydów aszkenazyjskich. Dania dodajmy wyłącznie wegetariańskie. Fania Lewando, właścicielka restauracji, gościła w niej artystyczną bohemę Wilna: literatów, plastyków, muzyków i wszystkich tych, którzy lubili grzać się w blasku artystycznej sławy. Zachwycony kulinarnym kunsztem Lewando był słynny malarz Marc Chagall.
Popularność lokalu i powszechne zachwyty nad smakiem serwowanych w nim potraw sprawiły, że to właśnie Fania Lewando została szefową kuchni na transatlantyku "Batory" kursującym na trasie Gdynia - Nowy Jork. W roku 1937 restauratorka opublikowała własną książkę kucharską. Nosiła ona tytuł "Wegetariańsko-dietetyczna książka kucharska. 400 przepisów przygotowanych wyłącznie z warzyw". Była to pierwsza tego typu publikacja w Europie.
Fania Lewando, jak łatwo się domyślić, była Żydówką. Żyła w latach 1888-1941. Planowała wraz z mężem wyemigrować do Stanów Zjednoczonych, ale zamiar ten nie został zrealizowany. Lewando została w Wilnie, gdzie w okresie dwudziestolecia międzywojennego prowadziła swoją słynną restaurację. Założyła też i prowadziła szkołę gotowania dla gospodyń domowych. Po wybuchu II wojny światowej przyszło jej podzielić los tysięcy innych, wileńskich Żydów, nie wiadomo jednak, co dokładnie się z nią stało.
Napisana w języku jidysz książka kucharska Fani Lewando zaginęła w trakcie wojennej zawieruchy. Po latach została odnaleziona i to zupełnym przypadkiem na targach antykwarycznych. Dzięki temu mamy dziś okazję poznać przepisy na wiele zachwycających dań kuchni żydowskiej. Są wśród nich chałka, czulent, latkes, kugel... Wszystkie smaczne, zdrowe i w pełni wegetariańskie! W książce Fani Lewando znajdziemy dania proste w przygotowaniu, zaskakujące smakiem i pełne tak ważnych dla naszego zdrowia witamin!