Jeśli należysz do miłośników kuchni śródziemnomorskiej i chcesz nauczyć się tworzyć potrawy, których nie powstydziłaby się ani włoska mama, ani francuski szef kuchni, koniecznie zajrzyj do książki "Farina. Kuchnia śródziemnomorska", której autorami są Bartek Kieżun i Monika Turasiewicz.
Mogłoby się wydawać, że kuchnia śródziemnomorska opiera się na skomplikowanych przepisach, do których potrzeba wyszukanych i trudno dostępnych produktów. Okazuje się jednak, że bazuje na prostych składnikach, które przy odpowiednim połączeniu tworzą niesamowite dania, pełne smaku i aromatu. To właśnie w swojej książce pokazują Bartek Kieżun i Monika Turasiewicz. Zabiorą Cię w magiczną podróż po śródziemnomorskich specjałach, dzięki którym zachwycisz swoich bliskich i znajomych (nawet tych najbardziej wybrednych).
W książce znajdziesz przepisy na m.in. lawendową pannę cottę, wątróbkę drobiową z pomidorami, wiśniówką i szałwią, tagliatelle z truflą, kasztanowe semifreddo czy krem z kalarepki. Dowiedz się, jak wyczarować cudowne przepisy z oliwy z oliwek, ryb, owoców morza, wina i mąki.
O autorze
Bartek Kieżun jest specjalistą w zakresie kuchni śródziemnomorskiej, blogerem kulinarnym, fotografem i dziennikarzem. Stworzył takie książki, jak "Ateny do zjedzenia" czy "Italia do zjedzenia". Monika Turasiewicz jest szefem kuchni w restauracji Farina w Krakowie, która kilkukrotnie została wyróżniona przez Czerwony Przewodnik Michelin "Main Cities of Europe".