Po ogromnym zainteresowaniu poprzednią bestsellerową pozycją "Italia na talerzu" Francois-R?gis Gaudry - ceniony krytyk kulinarny oraz prawdziwa ikona francuskiej kuchni - wraca z kolejnym vademecum, od którego ciężko jest się oderwać. Ile smaków kryje w sobie Francja? Odpowiedź na to pytanie, którą znajdziesz w książce "Francja na talerzu", może okazać się dla Ciebie sporym zaskoczeniem!
Skąd właściwie pochodzą tosty francuskie? Ile bąbelków mieści się w jednej butelce szampana? Do jakich cukierków miał słabość Asterix? W książce "Francja na talerzu" znajdziesz wszystko, co warto wiedzieć o kulinarnej Francji, która zachwyca mnogością smaków i sprawia, że każdy posiłek jest doznaniem kulinarnym najwyższych lotów.
W kulinarnym vademecum czeka na Ciebie aż 375 przepisów do wypróbowania, 350 zagadek do rozgryzienia, 1250 specjałów do spróbowania oraz 260 osobistości ze świata francuskich kulinariów, które musisz poznać, a wszystko to okraszone pikantnymi anegdotami, mapami oraz adresami, które warto zapisać przed wyprawą do Francji. Aż chciałoby się rzec: Bon appétit!
O autorze
Francois-R?gis Gaudry jest francuskim dziennikarzem, uznanym krytykiem kulinarnym oraz pisarzem, którego pozycje książkowe cieszą się popularnością na całym świecie i zbierają wyłącznie pozytywne recenzje wśród odkrywców nowych smaków pragnących urozmaicić codzienną dietę.
Autor od wielu lat łączy swoją pasję do pisania oraz kuchni. W 1999 roku rozpoczął współpracę z przewodnikiem "Fooding", a w późniejszych latach pisał także dla francuskiego tygodnika "L'Express" oraz zaczął pracę w radiu, gdzie specjalizował się oczywiście w tematyce kulinarnej. Obecnie Gaudry prowadzi swój własny program telewizyjny "Tr?s tr?s bon" na kanale Paris Premi?re. Dziennikarz i krytyk kulinarny otrzymał m.in. Nagrodę im. Jeana Carmeta za "On va deguster la France", a więc jego własną encyklopedię kulinarną.