"Kuchnia bezwzględna" Joshui Weissmana to książka dla każdego. Znajdą w niej coś dla siebie zarówno początkujący kucharze, którzy dopiero co zainteresowali się gotowaniem, jak i ci, którzy gotują od lat i szukają inspiracji do zmodyfikowania swoich stałych potraw. To książka, która pomoże Ci osiągnąć wyższy poziom w sztuce kulinarnej i udowodni, że potrafisz zrobić w kuchni dużo więcej niż tylko ugotować wodę na herbatę.
Książka zawiera sto przepisów, które pozwalają nauczyć się nowych rzeczy przez improwizację oraz tworzenie potraw ze składników, które masz już w swojej lodówce. Humor autora i jego komentarze pozwalają spojrzeć na gotowanie w zupełnie inny sposób niż do tej pory. Z książki nauczysz się między innymi, jak zrobić najlepszą sałatkę Cezar czy stworzyć najbardziej smakowitego burgera, jakiego jadłeś w życiu. Dzięki "Kuchni bezwzględnej" rozwiniesz swoje zdolności kulinarne przy jednoczesnym zachowaniu podstaw.
Autor pokazuje, że dzisiejszy świat daje nam wiele możliwości i gotowanie może sprawiać coraz większą frajdę. Znajomość podstaw gotowania plus intuicja kulinarna mogą sprawić, że z niewielu składników powstanie coś, co powali smakiem na kolana.
Fragment książki
Gotowanie to forma sztuki. Ekspresja. Jedna z tych rzeczy, które odróżniają nas, ludzi, od zwykłych zwierząt… na przykład od ptaka, który usiłuje przelecieć przez szybę i uderza w nią raz po raz, choć jest przecież oczywiste, że nie uda mu się przez nią przebić nawet w trakcie próby #69. To także dla wielu niezwykle drażliwy temat. Myślę jednak, że najwyższy czas, by ludzie pogodzili się z faktem, że gotowanie nie jest już tym, czym było kiedyś. Jest o wiele, wiele lepsze. Tak naprawdę świat jedzenia i napojów właśnie dziś jest najbardziej ekscytujący i różnorodny w historii ludzkości. Sami tego doświadczamy. A to dopiero początek. Chciałbym jednak skupić się na najważniejszym: przyjmijmy do wiadomości, że kuchnia się rozwija i cieszmy się tym rozwojem. To coś, z czym moi włoscy znajomi mają spory problem… ale nie będziemy się w to zagłębiać. (Sorry, kochani, wiecie, że was uwielbiam. To tylko delikatny roast).
Chciałbym, żeby ludzie zrozumieli, że dziś najważniejsze nie jest posiadanie w kuchennym arsenale jakiegoś dziwnego, nowomodnego urządzenia, którego jedyną funkcją jest obranie awokado. Najważniejsza jest kulinarna intuicja. Jeśli zrozumiesz, jak i dlaczego wybrana technika czy składnik wpływają na rezultat, nie będzie granicy czy bariery, która przeszkodziłaby ci ugotować dosłownie wszystko. Poza tym uważam, że nie ma żadnych zasad. Jasne, szanuj tradycję, ale także „rób powtórzenia” i zbuduj sobie solidną bazę wiedzy dotyczącej gotowania, kuchni, a przede wszystkim techniki. Nadszedł już czas, by przestać wynosić przeszłość na piedestał i po prostu zrobić coś zaje***cie pysznego.
Opinie o książce
Cel Weissmana, by «przestać stawiać przeszłość na piedestale», nie wymaga przeprosin i jest mocno wspierany w tej książce, która zachęca czytelników do rozwijania własnej intuicji kulinarnej przy jednoczesnym zachowaniu znajomości podstaw.
Publishers Weekly
Te przepisy nie tylko uczą podstaw gotowania, ale zostały również stworzone, by imponować i idealnie nadadzą się podczas wizyt gości, czy na wieczorne menu . Książka Kuchnia bezwzględna zaprojektowana z myślą o początkujących domowych kucharzach, zapewnia solidne instrukcje, smaczne przepisy i wiele zwrotów akcji, by mogli się nią cieszyć również doświadczeni kucharze.
Booklist
O autorze
Autor książki, Joshua Weissman, to szef kuchni, który bezwzględnie stawia czoło gotowaniu instant. Książka zebrała mnóstwo pozytywnych opinii po wydaniu i została bestsellerem na liście "The New York Timesa". Popularność książki sprawiła, że doczekała się publikacji także w innych krajach, w tym w Polsce.