Podręcznik pomaga zdobyć wiedzę i opanować umiejętności wyszczególnione w Podstawie kształcenia w zawodzie . Stanowią one podbudowę do kształcenia w zawodach: kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych.
Publikacja koncentruje się na takich efektach kształcenia jak: racjonalne gospodarowanie surowcami i odpadami, rozpoznawanie instalacji i urządzeń w zakładach gastronomicznych, postępowanie zgodnie z instrukcjami obsługi.
Dla przyszłych kucharzy i techników żywienia bardzo przydatne będą wzory dokumentacji zgodnej z systemem HACCP stosowanej w zakładach gastronomicznych. Atutem publikacji jest też bogaty materiał uzupełniający, którego znajomość będzie pomocna podczas egzaminu praktycznego.
Rysunki ułatwiają zrozumienie trudniejszych zagadnień i prezentują oznaczenia stosowane w gastronomii.
Sekcja FAQ
Kto napisał "Podstawy gastronomii i technologii żywności. Część 1. Podstawy gastronomii. Podręcznik do nauki zawodów z branży gastronomicznej. Szkoły ponadgimnazjalne"?
Autorem tytułu jest Anna Kmiołek-Gizara.
Jest autorem niewielu podręczników, ale ich treści są wartościowe. Autorzy podręczników mają wyższe stopnie naukowe w dyscyplinie, na temat której piszą. Ciekawostka: niektórzy autorzy tworzą tylko dwóch podręczników edukacyjnych, skupiając się bardziej na zgłębianiu dziedziny nauki. Wynikać to może na przykład z konieczności zaangażowania w proces pisania. Dla niewielu zdarza się, że łączenie wiedzy z ich przekazywaniem idą w parze.
Które wydawnictwo opracowało ten podręcznik?
Książka "Podstawy gastronomii i technologii żywności. Część 1. Podstawy gastronomii. Podręcznik do nauki zawodów z branży gastronomicznej. Szkoły ponadgimnazjalne" została wydana przez Wydawnictwo WSiP.
Na podstawie czego powinnam lub powinienem wiedzieć, że to ten podręcznik muszę kupić?
Od weryfikacji poprawności zakupu książek szkolnych dzielą Cię 3 kroki:
1. Sprawdź wykaz podręczników w szkole.
2. Zwróć uwagę na tytuł, autora, wydawnictwo.
3. Sprawdź, czy wymienione powyżej szczegóły znajdują się w opisie opisywanego produktu.
Do której klasy i na jakim szczeblu nauki jest potrzebny ten wspomniany podręcznik?
Publikacja jest przeznaczona dla uczniów klas LO 1-4. Jeśli nie sugerujesz się listą podręczników od szkoły, pamiętaj, by dobrać podręcznik pasujący do poziomu edukacji, na którym obecnie znajduje się uczeń.
Do którego przedmiotu jest przeznaczona ta książka?
Podręcznik wydano z myślą o konkretnej sekcji nauki, jaką jest przedmioty zawodowe.
Która to część książki?
To wydanie stanowi 1 część.
Kilka słów o wydającym ten podręcznik:
Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, z ponad 70-letnim doświadczeniem, to ceniony gracz na polskim rynku edukacyjnym. Począwszy od publikacji pierwszego podręcznika w 1945 r., WSiP wydało niezliczoną liczbę materiałów edukacyjnych, współpracując z wybitnymi ekspertami i naukowcami. Oferta wydawnictwa obejmuje różne serie podręczników, poradniki, kursy i repetytoria, jak również innowacyjne platformy edukacyjne, takie jak WSiPnet. Ponadto, WSiP prowadzi Klub Nauczyciela, oferując dodatkowe wsparcie dla profesjonalistów w dziedzinie edukacji.
W którym roku został wydany "Podstawy gastronomii i technologii żywności. Część 1. Podstawy gastronomii. Podręcznik do nauki zawodów z branży gastronomicznej. Szkoły ponadgimnazjalne"?
Rok wydania tego podręcznika to 2017. Od lat jest uznanym źródłem wiedzy i narzędziem dla wielu uczących się. Przez te lata zdobył zaufanie nauczycieli, co potwierdza jego wartość edukacyjną.
Jaka jest liczba stron w tym podręczniku?
168 - tyle stron liczy ta książka.
Jest wypełniona treścią edukacyjną opatrzoną graficznie. Zawarto w niej wartościowe, starannie dobrane materiały, które rozwijają wiedzę z danego przedmiotu.
W jaką okładkę oprawiony jest podręcznik?
Publikacja jest w miękkiej oprawie. Lekkie wydanie sprawia, że wychodząc do szkoły bez przeszkód można ją zabrać ze sobą.
W co jeszcze, poza podręcznikami, warto zaopatrzyć ucznia?
Pamiętaj o odpowiednich zeszytach. Na stronach www szkół często można znaleźć informacje dotyczące dodatkowych zapotrzebowań a propos wyprawki dla poszczególnych klas. Na listach zazwyczaj znajdują się często: przybory do pisania, mazaki, artykuły plastyczne i kreatywne. Pamiętaj, że uczniowi otoczonemu artykułami, które lubi, np. piórnik z ulubionym bohaterem czy plecak w ulubionym kolorze, będzie w szkole trochę raźniej. Sprawdź, jakie
wyposażenie szkolne polecamy w TaniaKsiazka.pl. Mamy tak szeroki wybór, że na pewno znajdziesz coś interesującego.
Czy w razie pomyłki mogę wymienić lub zwrócić podręcznik?
Oczywiście, że możesz zwrócić podręcznik i zamówić ten, którego potrzebujesz. Więcej o tym, w jaki sposób można dokonac zwrotu produktu, przeczytasz
tutaj.