Wielkanoc to czas religijnych przeżyć, a także świętowania razem z najbliższymi. Na rodzinnych spotkaniach nie może zabraknąć pysznych dań. Każdy zna tradycyjne menu wielkanocne, ale nie każdy wie, jak poprawnie przyrządzić zawarte w nim potrawy. Siostra Anastazja pomaga czytelnikom uporać się z ich przygotowaniem.
Zapraszając do siebie rodzinę na święta, nikt nie chce zawieść gości nieprzemyślanymi czy niesmacznymi posiłkami. Aby uniknąć wpadki, należy skorzystać ze sprawdzonych przepisów. Takowe oferuje siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości. W książce z przepisami nie brakuje pomysłów na tradycyjną białą kiełbasę, żurek, placanki, pasztet, pieczone mięso czy też ćwikłę z chrzanem.
Poza daniami słonymi i wytrawnymi siostra Anastazja przekazuje swoim czytelnikom receptury na baby drożdżowe, baranki, zajączki wielkanocne, przekładane mazurki, baby ucierane, a także wiele, wiele innych słodkości. Postępując według receptur siostry Anastazji, każde danie będzie udane i smaczne.
O autorce
Anastazja Pustelnik to polska zakonnica ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości. Znana jest jako siostra Anastazja. Zakonnica jest autorką wielu książek kulinarnych. Zaczęła swoją przygodę z gotowaniem już jako nastolatka. Napisała 17 książek z kulinarnymi przepisami. Jej publikacje cieszą się sporą popularnością. Sprzedały się w łącznym nakładzie 4 milionów egzemplarzy.