Gotowanie zup to w Polsce głęboko zakorzeniona tradycja. Kiedyś były pożywieniem ludzi biednych - dzisiaj rosół, krupnik czy ogórkowa goszczą na każdym stole i są postrzegane jako część naszego dziedzictwa. Po prostu "Zupa dobra na wszystko"!
Zupy to podstawa mądrej, zbilansowanej diety. Mają wiele zalet, począwszy od łatwości przy ich przygotowywaniu, do szeregu korzyści dietetycznych. Często jemy je nie tylko na obiad, ale coraz częściej serwujemy na śniadanie czy kolację. Łatwo zaspokajają głód i sycą na długo. Kojarzą nam się z czasami dzieciństwa. Dla wielu pomidorowa na stole przywołuje wspomnienie ukochanej babci i rodzinnych obiadów.
W książce "Zupa dobra na wszystko" Jolanty Naklickiej-Kleser możemy znaleźć klasyczne przepisy na codzienne polskie zupy oraz bardziej egzotyczne dania. Zadowoleni będą zarówno miłośnicy tradycyjnych smaków, jak również osoby poszukujące nowych doznań. Są tu przepisy na każdą porę roku i na każdą okazję, począwszy od ciepłych, rozgrzewających zup na jesienne i zimowe wieczory po lekkie owocowe zupy na letnie dni. Nie zabraknie również pomysłów na fantazyjne łączenie smaków i kolorów, które nas mogą zdziwić i zaskoczyć.
Autorka przygotowała ponad 100 smacznych przepisów w bardzo przyjaznej formie i z łatwo dostępnych produktów. Zachęca nas do eksperymentowania w kuchni i traktowania jej pomysłów i przepisów jako materiału wyjściowego do stworzenia własnych dzieł, które pokocha nasza rodzina i znajomi.
Opinie o książce
Jeśli jeszcze nie miałeś okazji spróbować kuchni Joli, to nawet nie wiesz, ile tracisz! Ta książka pełna jest przepisów sporządzonych od serca, które zadowolą nawet największego łasucha. To doskonała mieszanka kulinarnych propozycji zarówno dla fanów unowocześnionej klasyki, jak i dla tych z Was, którzy w jedzeniu nieustannie szukają nowych smaków.
Tamara Gonzalez Perea
Od dziecka miałem do zup dość chłodny stosunek. Ale dzięki Joli, którą poznałem w programie Pytanie na Śniadanie, zmieniłem podejście i nie mam pytań. Właściwie mam ich wiele, bo nie mogę się nadziwić, skąd aż taka paleta smaków w niby zwykłej zupie. Na pewno dzięki tej książce znalazłem część odpowiedzi, ale z każdym rozdziałem staje się coraz bardziej głodny, bynajmniej nie tylko kulinarnej wiedzy.
Robert Sharif El Gendy
O autorce
Jolanta Naklicka-Kleser jest ekspertem kulinarnym, występującym w wielu programach telewizyjnych. Prowadzi różnorodne warsztaty, pokazy wspólnego gotowania i ucztowania, zajmuje się również cateringiem. Jest autorką wielu popularnych książek o zdrowym gotowaniu i przygotowywaniu smacznych deserów. Niestrudzenie poszukuje nowych smaków i inspiracji, dzieląc się z czytelnikami posiadaną wiedzą kulinarną.