Your cart
W koszyku nie ma jeszcze produktów
Toruń jest miastem szczególnym, a nawet wyjątkowym. I w przeszłości i
dzisiaj, żeby dostać się z południa na północ albo ze wschodu na zachód
Europy, trzeba wstąpić do Torunia. Czy jest lepszy piernik
od tego, który od wieków wypiekany był właśnie tu, w Toruniu? A dziś?
Jaki jest toruński piernik, poza tym, że smaczny, pachnący miodem,
cynamonem, kardamonem, cytrynową skórką i migdałami?Niektórzy
piszą, jak Zygmunt Gloger w "Encyklopedii staropolskiej", że toruński
smakołyk wypiekany z pszennej lub żytniej mąki zmieszany z miodem i
przyprawami korzennymi nie ma sobie równych od szestastego wieku wśród
pierników wyrabianych na ziemiach polskich."Piernikowy smak
życia" to wzbogacona wieloma zdjęciami i rysunkami książka o historii
toruńskiego piernika.